zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10-те най-полезни и 4 вредни храни



10-те най-полезни и 4 вредни храни

здраве.bg

Правилното хранене може да помогне на човек да изглежда млад и на по-зряла възраст. По принцип, с напредването на възрастта на човек му е необходима по-малко храна, но съдържаща повече хранителни вещества.
Ето някои от продуктите, полезни за нашето здраве, независимо от възрастта:

1. Пълнозърнест хляб и ориз

Много хора избягват въглехидратите, защото според общото мнение от тях се дебелее, но те са много важни за поддържането на енергейното ниво.
Не забравяйте и за продуктите от натурални зърна, които съдържат много растителни влакна. Те помагат да се намали нивото на холестерола, риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Те са жизнено важни и за работата на червата, които с възрастта стават по-малко активни.

2. Яйца

За кокошите яйца често се изказва отрицателно мнение, но те са източник на белтъчини и лутеин, който предпазва очите от катаракта. Изследвания доказват, че тези вещества предотвратяват образуването на тромби, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Съвсем ново изследване доказа, че употребата на 6 яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%.

Днес диетолозите твърдят, че 1-2 яйца дневно не повишават нивото на холестерол, тъй като организмът сам произвежда холестерол от натрупаните мазнини, а не го получава от богатите на холестерол продукти, към които се отнасят и яйцата.

3. Мляко

С възрастта нуждата на организма от калций нараства, затова е важно да включим в нашето меню продукти, богати на този минерал. Обезмасленото краве мляко е особено полезно - то е богато на калций, необходим за костите и като профилактика на остеопорозата.

Пийте ежедневно по 2 чаши обезмаслено прясно мляко и консумирайте обезмаслен или нискомаслено кисело мляко и плодове, богати на калций.

4. Спанак

Може да се каже, че в този продукт има повече питателни вещества, отколкото във всеки друг. Той е източник на желязо, витамини С, А и К, антиоксиданти, които помагат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.